noi (grupul) am tot avut tentative ecologiste in ultimii 4-5 ani. dar ianafara de reciclat (unde se ofera conditii), mesaje subliminale vandute sub numele button :) si economie la curent electric (vezi scos computer, lampi, incarcatoare etc din priza cand iesi din casa, geam inchis cand ai aer conditionat in functiune smd), nu am facut mai nimic. e greu sa renunti la avion, iar eu una nu pot si nici nu cred ca vreau sa renunt. e adevarat, poate nu e la fel de greu sa pui intr-un container toate resturile bio-degradabile si sa le ingropi undeva in natura, iar asta ar insemna totusi ceva.
sincera sa fiu, ecologia a luat atat de multe forme si atat de multa amploare incat ma simt din ce in ce mai mica cand ma gandesc sa iau atitudine. dar atunci aud in cap ce mi-a zis costin odata: cu putin de la fiecare se face mult. mai stii cand am umplut portbagajul de hartii, carti, cutii, reviste si am cautat o zi intreaga un loc in care sa le putem lasa pt reciclat? :)
3 comments:
mda, eu as putea zice ca am sarit din lac in put, pentru ca dupa ce ne-am chinuit sa caram toate hartiile prin bucuresti, acum arunc majoritatea lucurilor intr-un singur gunoi, mai putin hartiile si sticlele de plastic/sticla. de ce? pentru ca hamburg este unul dintre putinele orase din germania unde nu se sorteaza/recicleaza gunioul menajer. exista containere pe strada unde putem merge si arunca hartii sau sticle, dar la blocuri nu vine nimeni sa le stranga sortat. concluzia? unii vor, dar nu pot. altii pot, dar nu vor. oricum, sunt in continuare de parere ca decat deloc, mai bine macar putin :)
...asa ca: reciclati la multi ani!
frumos eveniment! cu un zambet amar in coltul gurii, ma simt dator sa vorbesc putin despre cum se intelege ecologia in colturile intunecate ale bercenilor...impreuna cu vlad si ana am inceput, de ceva timp, sa sortam gunoiul. un cos cu plastic, unul cu hartie, unul cu menajer. hartia si plasticul evident fiind destinate tomberoanelor "speciale" aparute prin zona. un set de astfel de tomberoane ne devenise mai drag :), era aproape si comod(lucru care nu excludea, din nefericire, transportul gunoiului cu masina). am "reciclat"(ghilimele pt ca am auzit ca cica vine un singur camion si le amesteca pe toate!!!ma rog) entuziasti vreo 7 luni acolo pana intr-o dimineata, recent, cand am fost fluierati, huiduiti, goniti si poftiti sa nu revenim prea curand de niste tantalai/gardieni/daia care iti pun benzina la omv/cocalari, pe motiv ca nu avem cum sa venim cu gunoi de acasa sa aruncam acolo ca ala e pentru firme!!! mda, pe trotuar langa un bloc tomberon pt firme...da! putinul de la fiecare schimba lucrurile. conditii sau nu, know-how+perseverenta=love...
sogard, mi se pare de admirat ca v-ati mobilizat cu reciclatul in bucuresti unde ecologia e doar ceva simbolic. adica toate containerele acelea pt reciclat nu numai ca sunt mici, insuficiente si mereu mult prea departe de casa, dar au si aparut ca niste ciuperci amarate dupa ploaia uniunii europene... (ue care ne tot impinge de la spate sa reusim sa ne pastram acolo un loc pe care regreta ca ni l-au dat. si noi nu vrem, nu vrem sa devenim mai civilizati in niciun aspect!)
cat despre povestea cu firmele... genul asta de lucruri ma fac pe mine sa nu dorm noaptea. iar daca nu as fi avut cu costin ghinionul ala cu politia (dl ghetu&co) acum doi ani as fi zis "mergi la primarie!" mda...
dar hai s-o mai scoatem pe romania din vizor si sa ne uitam la tari care recicleaza de zeci de ani. si de fapt la cetatenii lor: eu stau in casa cu doua fete din irlanda si una din irlanda de nord. doua dintre ele locuiesc la londra, una in leipzig. cu ce se incep, cu faptul ca gasesc in gunoiul menajer ciuperci cu tot cu caserola-ambalaj? cu faptul ca putinele lucruri pe care le pun la reciclat nu sunt niciodata curate? ca dau drumul la caldura si lasa geamul deschis? ca plecam la repetitii si eu trebuie sa ma intorc din drum sa sting tv-ul? ca pe timpul noptii sunt constant toate luminile aprinse in casa si raman asa pana dimineata?
subliniez ca astea sunt tari care fac ca totul sa fie mult mai comod pt toata lumea ( de ex cum au majoritatea prizelor intrerupator ca sa fie mult mai ausor sa deconectezi ceva de la electric; cum primesti in fiecare an de la primarie saci gratis ca sa ai in ce sa colectezi hartie, plastic etc)
inchei printr-o mica concluzie care zice: deci, poate ca in anumite locatii de pe pamant unele eforturi personale nu sunt de ajuns, iar pe langa asta sunt multe alte lucruri in viata unui om, cel putin la fel de importante. in opinia mea, ecologia este un lucru de bun simt. bunul simt de a fi mereu constient de ecourile actiunilor tale, plecand de la lucruri mici precum aruncat guma pe asflat si scrumat tigara pe geamul de la masina. bunul simt pentru cel care vine in urma ta in cateva secunde, intr-o zi, in cativa zeci de ani.
Post a Comment